Patchkast

De patchkast is de basis van het datanetwerk. Alle bekabeling van het pand komt hier samen.

Een patchkast is een nette overzichtelijke kast waar alle netwerkkabels van het pand samen komen. Alle aansluitingen zijn genummerd en hierdoor zijn makkelijk aanpassingen te maken. Patchkasten zijn geschikt voor bekabeling van computers, printers, alarm, beveiligingscamera’s, pin-apparatuur, wifi-zenders en telefonie-apparatuur.

Bij kleine bedrijven is de patchkast vaak in de meterkast. Bij grotere netwerken is deze vaak in de serverruimte. Groot of klein maakt voor de werking niet uit. Het hoofddoel is altijd dat alle bekabeling naar een centraal punt loopt, dat makkelijk te beheren is.

Een goede patchkast is noodzakelijk voor elk degelijk netwerk. Als het bedrijf dit niet meteen aan het begin goed aanpakt, zal het nog jarenlang extra kosten moeten maken om de bekabeling netjes en goedwerkend te krijgen.

De werkzaamheden die vallen onder Patchkasten:
– Het plaatsen van een nieuwe patchkast.
– Het bijplaatsen van een tweede patchkast als de omgeving sterk gegroeid is.
– Het uitbreiden van aansluitingen in de patchkast.
– Het verhelpen van storingen in de patchkast.
– Het plaatsen van een los 19 inch rack als er geen plaats is voor een hele patchkast. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij winkels en horeca.

Video: De patchkast is de basis van het netwerk. Alle netwerkkabels van het hele pand komen hier samen.

Wat voor maat patchkast is nodig voor een bedrijf?
Dit hangt sterk af van de hoeveelheid aansluitingen die het bedrijf nodig heeft en de hoeveelheid apparatuur die er in de patchkast gemonteerd wordt. Wij kunnen jullie hierover per case informeren. In het algemeen is wel het advies (mits de ruimte het toelaat) om de patchkast niet te krap te kiezen en altijd extra ruimte te plannen voor toekomstige uitbreidingen.

Waar monteer je netwerkbekabeling op af als er geen ruimte is voor een patchkast?
Wij zullen altijd proberen om een klein model patchkast te plaatsen. Deze zijn al verkrijgbaar in het formaat van een magnetron. Mocht dit echt niet mogelijk zijn, dan kunnen we een los wandrek monteren van 19 inch waar de muuraansluitingen op kunnen worden afgemonteerd. Deze oplossing komen we vaak tegen in horecazaken of kleine winkelpanden. De ruimte is beperkt en de patchkast mag niet zichtbaar zijn.

Waarom is een patchkast noodzakelijk?
Losse netwerkkabels en losliggende apparatuur zijn zeer gevoelig voor storingen. Daarnaast kan door vuil en onvoldoende koeling apparatuur beschadigen. Een patchkast voorziet hier in doordat alles strak en netjes afgemonteerd wordt. Doordat het bovendien zo overzichtelijk is, kan een installateur zeer snel een eventuele storing opsporen en verhelpen.

Meer weten
Interesse in een nieuwe patchkast of in een aanpassing in jullie bestaande patchkast? Neem contact op met ons.

Contactpersoon: Jacco Komijn, jacco@blueict.nl, telefoon: 0229-744061.